Pszicho-Blog

Aktualitások, publikációk, médiamegjelenések

 

 

 

2017. november 18., kedd

Október végén a Nullker.hu készített interjút Bogdán Brigitta kolléganőnkkel a kapunyitási pánikról. Mit rejt pontosan ez a kifejezés? Miért értinti ez a probléma az Y és Z generáció tagjait, és hogy lehet elkerülni, hogy a fiatal felnőttek elakadjanak a karrierlépcső elején? 

Segítség, mihez kezdjek az életemmel?

 

 

 

2017. november 14., kedd

Alábbiakban Dienes Angéla pszichológus kolléganőnk írását olvashatjátok a párkapcsolatokban gyakran fellépő szerepcserékről, és a szükséges egyensúly megtalálásáról. Cikke idén jelent meg a Wellness magazin áprilisi számában. Sok szeretettel ajánljuk!

Szerepcsere - 5 probléma a párkapcsolatban (Wellness Magazin 2017/04)

 

 

 

2017. november 4., szombat

Nemrég egyik kollégánk a Tilos Rádióban járt. Kiss Dániel pszichológus és az ELTE PPK doktorandusza a Száraz November 2017 kapcsán a megküzdésről és az elbukásról beszélt.

Száraz November 2017 a Tilos Rádióban - Vendégünk Kiss Dániel pszichológus az ELTE PPK doktorandusza 

 

 

 

2017. október 30., hétfő

Dr. Lisznyai Sándor klinikai szakpszichológus, a műhely alapítója október 31-én, kedden előadást tart a párkapcsolati hullámvasutakról és a privát krízisekről a Hadik Kávéházban. Ezzel az eseménnyel nyitja meg kapuit a Mindset online pszichológiai szaklap rendezvénysorozata a Pszicho-Kávéház. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.

https://www.facebook.com/events/355178328268118/

 

 

 

2017. október 28., szombat

Csala Barbara kolléganőnk munkatársaival a jógagyakorlás és a pszichés jóllét közti kapcsolatot vizsgálta a közelmúltban. Kutatásukból szakcikk is megjelent a Magyar Pszichológiai Szemlében. Az eredmények szerint a jógagyakorlás korrelációt mutat a pozitív és negatív affektivitással (ami a pszichés jóllét egyik mutatója), valamint a tudatos jelenléttel, testi válaszkészséggel, spiritualitással és az önegyüttérzéssel is. Továbbá " a jógagyakorlás és a pozitív affektivitás kapcsolatát az önegyüttérzés szignifikáns mértékben mediálta, míg a negatív affektivitás esetén az önegyüttérzés mellett a testi válaszkészség is mediátor volt."

Csala, B., Tihanyi, B. T., Boros, S., Selmeczi, J. C., & Köteles, F. (2017). A jógagyakorlás és az affektivitás kapcsolatának potenciális mediátorai: tudatos jelenlét, testi válaszkészség, önegyüttérzés, spiritualitás. Magyar Sporttudományi Szemle, 18(3), 19–24.

 

 

 

2017. október 25., szerda

Érdekfeszítő cikket írt Borbély Lilla tanácsadó- és iskolapszichológus jelölt a diszfunkcionális családok karaktereiről. Vajon magunkra ismerünk valamelyik szerepkörben?

A hős, a bohóc, a bűnbak és az elveszett gyermek - Diszfunkcionális karaktereink

 

 

 

2017. október 22., vasárnap

Figyelmetekbe ajánljuk Varga Zoltán kollégánk januári cikkét. Írásában egy Walt Disney klasszikuson keresztül mutatja be a gyermekkorban kialakult biztonságos kötődés fontosságát, és a rajzfilm válaszát a lét egzisztenciális kérdéseire.

"Látod? Még mindig benned él..." - Lélektani mozzanatok egy Disney-rajzfilmben

 

 

 

2017. október 13., péntek

Pénteken 11:10 és 11:30 között Székács Zsófia kolléganőnket hallgathattátok a Karc FM Spájz című műsorában. A beszélgetés a megcserélődött családi szerepeket járta körül, külön hangsúlyt helyezve a túlságosan erős anya-lánya kapcsolat problematikájára. A riportot az alábbi linken hallgathatjátok vissza a Karc FM archívumából: 

Elcserélt szerepek a családban: Hogyan okozhat gondot egy túlságosan szoros anya-lánya kapcsolat? Lehet anya a legjobb barátnőm? Apa lánya kapcsolat

 

 

 

2017. október 11., szerda

A héten két cikket is olvashattok a Mindset pszichológiai szaklapban Hátszegi Eszter kolléganőnktől. Első írása a szerepjátékok pszichológiáját járja körül, a másik a régi emlékek fontosságát állítja középpontba, sőt technikát is kínál a múlt felderítéséhez. Jó olvasást kívánunk mindkettőhöz!

Színház az egész világ – a szerepjátékok pszichológiája

Utazás a koponyád körül – fedezd fel újra régi emlékeidet!