Szolgáltatások

 

Tanácsadás

Oktatás

Pszichodráma

Tréningek

Coaching

Szervezetfejlesztés

Ajánló

 

Tanácsadás

 

Egyéni tanácsadással hosszú évek óta foglalkozom. Pszichológus (1997), tanácsadó szakpszichológus (2003), felsőoktatási diáktanácsadó (1999), PhD (2006), klinikai szakpszichológus (2011), az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának adjunktusa, pszichodráma vezető (2008), vezető tréner és coach (2003) vagyok.

 

Milyen eszközökkel dolgozom?

 • A Gestalt megközelítés eszköztára fontos számomra: klienseim számára ez mint mindig az adott helyzetet, pillanatot követő itt és most realitás jelenik meg.
 • Pszichodráma trénerként egyéni helyzetekben is alkalmazom a pszichodráma elemeit.
 • A pszichológus tevékenység alapját a személyközpontú rogersi gyógyító beszélgetés adja meg nálam.
 • Videotréning eszközöket használok az egyéni fejlesztési tervek felgyorsítására.

 

Végül gyakran megkérdezik tőlem, mi is történik egy pszichológusnál?

Három metafórával szeretném illusztrálni, hogyan képzelem el a lelki segítő tevékenységet. Ez a három metafóra „igaz” számomra a tanácsadással, pszichoterápiával, lelki segítéssel kapcsolatban. Olvasson tovább a történetekért

 

A Hologram

A Kecske

A Város

 

A Hologram

A pszichológiai tanácsadás és a pszichoterápia számomra olyan változást jelent, amelyet egy hasonlattal szoktam megfogalmazni: a lélek „holografikus” természetével.A hologramok háromdimenziós képek – egy üveglapra lézeres technika segítségével felviszik egy tárgy több nézetének információját, és így valóban „körbejárható”, valós 3D képet kapunk. Ilyen képet lehet készíteni valakinek az arcáról, teljes alakjáról, vagy bármilyen tárgyról a környezetünkben. Az eredmény tényleg egy megdöbbentő „reális” 3D másolat.

 

Hasonlatunk azon a jelenségen alapul, ami azután történik, ha

              összetörünk egy ilyen üveglapot.

A három dimenziós hologram-képet a lélek, az én metaforájaként használom – és Freud hasonlatával azt várnánk, hogy „eleve meglévő törésvonalak mentén válik szét a kép”. De nem ez történik. A sok apró szilánkban jelen van a teljes kép – sok kis teljes képet kapunk a széttört cserepeken.

Hiszek abban, hogy a lélek is holografikus természetű, és hogy egy terápiás kapcsolatban megjelenő „egészséges énrészek” nem egy személyiség fragmentált részei, hanem magukban hordják a teljes funkcionál személyiség potenciálját. Ez a teljesség, a Gestalt egy sebezhetetlen aspektusa személyiségünknek, és semmilyen patológiás folyamat, traumatikus epizód nem károsíthatja. Tanácsadó munkám során ezzel a Formával teremtek kapcsolatot és ezért a Formáért dolgozom.

 

 

A Kecske

Falun gyakori szokás állatokat pórázon legeltetni. A póznához kötött póráz azonban veszélyes tud lenni, mert ahogyan az állatok össze-vissza mászkálnak és keresik az ehető fűcsomókat, észrevétlenül rátekerik magukat a póznára, és segítség nélkül megfulladhatnak.

A Kecskék ilyen állatok (a kutyák például kevésbé hajlamosak feltekeredni). Ha a kecske feltekerte magát a póznára, kétségbeesik, igyekszik minél távolabb kerülni a póznától, ezzel persze még szorosabban tekeredik a nyakára a kötél.

A póznára tekeredett kecske a krízisbe jutott ember metafórája. Egy diszfunkcionális, meddő kapcsolatba, egzisztenciális szituációba szorult ember küzd, fuldoklik. Sajnos a hétköznapi tanácsadók, a média, a barátok sokszor nem sokat segítenek, mert ők is a lineáris, egyenesvonalú megoldásokat részesítik előnyben.

Rossz a a párkapcsolatod? Hagyd ott! Szenvedsz a munkahelyeden? Hagyd ott! Édesanyád kínoz? Menekülj! Alkoholista vagy? Ne igyál!

Néha még egy kis lelkiismereti nyomással is párosul ez: tedd meg vagy különben nem vagy igaz ember (vállald be!). Az emberi problémák azonban nem lineáris természetűek, a kecske is csak megfullad a kötöttségei miatt ha egyenes vonalban menekül (pedig biztos erre biztatná a többi kecske is, ha fuldoklasz, gyere el onnan, logikus, nem?). Szüksége van az emberre, aki átlátja a bonyolult csomót, és kibogozza onnan őt. A kecske számára felfoghatatlan, rekonstruálhatatlan a brown-mozgás szerű labirintus, ahogyan ő felhurkolta magár a csomóra, és aminek az inverze mentén kell letekernie magát, néha illogikusnak tűnő, a póznához közelítő mozgásokkal.

Sajnos a pszichológus nem ilyen „felsőbb intelligencia”, nem látja át csak úgy a csomót, de tudnia kell, hogy a csomó létezik: az emberek nem azért kerültek saját életük csapdájába, mert irracionálisak, bolondok, hanem mindig a leglogikusabb kis lépéseket követték („keresték mint kecske a füvet”), és felhurkolva végezték. A terápia, tanácsadás a lehurkolás művészete.

Ez a lehurkolás inkább a tánchoz hasonlít, mint a logikus okfejtéshez: érzésre kell megéreznünk, merre kell mozogni ahhoz, hogy lehurkolódjunk a póznáról. Mindezt egy olyan kecskével (klienssel), aki ráadásul pánikban van, ideges, és nem éppen táncolni van kedve a fuldoklástól.

Egy jó tanácsadó egyszerre megnyugtató, nagyon érzékeny a változásokra, és kitartó, egészen addig, míg ki nem szabadítja a csomóból a kliensét.

 

 

 

A Város

A Város metafórája a változásról szól. Az emberi lélek (melyből egy van, nem sok milliárd, mint azt néha tévesen érzékeljük), egy nagy város, ahol az, hogy éppen kik vagyunk, hasonlít ahhoz, mint hogy hol lakunk éppen a városban. Egy város, egy lélek van, amelyben pozícióink, címeink vannak: van az érett személyiségek kertvárosa, van a pedofilok szögesdróttal elzárt rezervátuma, van a depressziósok nyomornegyede…

 

A metafóra arra mutat rá, hogy bárhová elmehetünk, persze nem veszélytelenül: mindenki meglátogatható, azaz az empátia lehetséges, korlátlanul. Elmehetünk a drogfüggők barrakjába, benézhetünk a kényszeres dzsumbujba, átmászhatunk a szögesdróton a pedofilokhoz. Sőt, a költözés is lehetséges, persze nem mindig könnyű. Aki a kertvárosba született, könnyebben folytatja ott, mint aki valamelyik szörnyű kültelekre.

A pszichológus segít a költözésben, egyfajta költöztetőként, idegenvezetőként működik. De az ember maga a város, egy klienst nem a lakhelye, hanem a léte határoz meg. Mi is lehetnénk, lakhatnánk bárhol a városban.

 

Oktatás

 

Jelenleg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán tartok kurzusokat az alap- és mesterszakosok számára, valamint a Tanácsadás Szakképzés és az ELUP (angol nyelvű képzés) hallgatói számára.

Többek között a következő témájú kurzusokat vezetem:

 • Bevezetés a tanácsadás pszichológiába
 • A tanácsadás elméleti irányzatai
 • Krízis-elméletek
 • Krízisintervenciós módszerek
 • Teszt módszerek: Rorschach-teszt I-II.
 • Társadalmi integrációt segítő speciális kollégium: Pszichológus identitás, pályaszocializáció
 • Társadalmi integrációt segítő speciális kollégium: Közösségi terápiás módszerek a konzultációban
 • Pszichodráma

 

Kutatási területeim:

 • Fiatalok mentálhigiénés problémái, tanácsadás fiataloknak
 • Terápiás közösségek pszichológiája és drogrehabilitáció
 • A tanácsadás és pszichoterápia hatékonysága és indikátor-mutatói
 • Szupervízió és szervezetfejlesztés segítő intézményekben
 • Depresszió fiatalkorban

 

Ha már nem vágyik az iskolapadba, de szívesen fejlesztené segítői készségeit, jelentkezzen Coach képzésünkre. Erről bővebb információkat itt olvashat.

 

Pszichodráma

 

A pszichodrámacsoport valójában egy csoportos egyéni terápia: a csoport segít annak, akire rátalál, akiben megfogalmazódik a saját problémáján keresztül egy univerzális, a csoport tagjai számára releváns problematika.

A pszichodrámának két fontos előnye van az egyéni tanácsadással és terápiával szemben:

 • Aki pszichológushoz jár, „fejben” oldja meg a problémáit: egy képzeletbeli térben elevenednek meg konfliktusai, amelyeket a pszichológus maga is elképzel, illetve segít elképzelni. Ugyanez a pszichodrámában jelen idejű és valóságos folyamat.
 • A dráma amellett, hogy kívülre helyezni, valóságossá teszi, kinagyítja, kihangosítja, kilassítja a lelki folyamatokat, egy sajátos erőteret is ad hozzájuk. A csoport életre kelti a lelkedet, és egy önálló erőforrásra is kapcsolja annak elemeit. Ez talán benne a félelmetes: nehezebb megállni, ha egyszer elindult egy folyamat, sokkal nagyobb erővel és dinamikával érvényesül, ölt Formát.

 

Pszichodráma Önismereti csoportokat folyamatosan tartunk, NEM csak pszichológusok számára. Jelentkezni az elérhetőségeim bármelyikén tudsz!

 

Mi az Önismeret?

 • Amikor tudjátok, hogy mit, mikor, miért tesztek. Milyen motivációk, mozgatórugók játszanak szerepet viselkedésetekben, érzéseitekben, választásaitokban.
 • Amikor saját magatok dönthetitek el, hogy mikor hogyan szeretnétek viselkedni, és nem a körülmények határozzák meg a viselkedéseteket.

 

Mi a Pszichodráma?

 • Egy játékos módszer, ahol különböző helyzeteken, „akciókon” keresztül ismerhetitek meg magatokat, kerülhettek közelebb saját érzéseitekhez.
 • Moreno nevéhez fűződik a módszer kialakítása és manapság az egyik leghatékonyabb terápiás eszköznek tartják a világon (a pszichoanalízis ellenpólusaként alakult ki: „ne kibeszélni akarjuk a helyzeteket, hanem megélni azt”).
 • A Magyar Pszichodráma Egyesület által elfogadott a képzés.

 

Tréningek

 

Az általunk használt kompetenciafejlesztési módszer, alapjaiban tér el a megszokott, hagyományos tréningeszközöktől. Szenvedélyünk a valódi változások elérése, az egyének és csoportok működési potenciáljának javítása.

Bővebb információkat weboldalunkon talál.

 

 

Coaching

 

A hazai piacon egyedülálló módon nyújtunk teljes portfólióban széles szakmai és valós tapasztalati hátérrel coaching, valamint employee assistance szolgáltatást a munkatársaktól a felsővezetői szintig.

Emellett tanácsadó, coach szakembereket képzünk, gyakorlatorientált módszerrel.

Bővebb információkat weboldalunkon talál.

 

Szervezetfejlesztés

 

Átfogó, rendszerszemléletű megoldásaink a szervezetek fejlesztését támogatják. A legkisebb szervezeti egység hatékonyságának növelésétől, a teljes organizáció működését befolyásoló “pszichológiai szerződések”, kultúra változásának katalizálását is beleértve.

Bővebb információkat weboldalunkon talál.

 

 

Ajánló

 

Ajánlok figyelmetekbe néhány hihetetlenül gazdag linket a csoporttréningekkel kapcsolatban:

http://www.wilderdom.com/games/InitiativeGames_Other.html

http://www.firststepstraining.com/resources/activities/archive/activity_blind_polygon.htm

http://management.about.com/cs/people/a/GolfTeamEx0104.htm

http://mathforum.org/alejandre/frisbie/jam.html

http://www.businessballs.com/teambuildinggames.htm

http://www.gamesforgroups.com/

Ajánló